Välkomna till Forumet för Sjöbodar

Hem Forum Sjöbodsprojektet, synpunkter Välkomna till Forumet för Sjöbodar

Detta ämne innehåller 8 svar, har 7 deltagare, och uppdaterades senast av  Liberata 3 år, 4 månader sedan.

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1435

  Här kan du skriva synpunkter angående sjöbodsprojektet.

  Inloggning krävs för att skriva!

  #1465

  rolf
  Medlem

  Synpunkter på nya sjöbodar.

   

  I förslaget föreslås sjöbodar på berget, där båtklubben lägger upp sina bommar.

  När mallen placerades ut konstaterade vi, att den tar bort möjligheten att se strandlinjen när man går på vägen. Det är ju sådana vyer vi skall vara rädda om. Dessutom förlorar troligen båtklubben uppläggningsplats för bommarna.

   

  Vid de sjöbodar som ligger utanför hus nr 89, där familjen Unger bor, kan man lägga två eller tre rygg mot rygg mot de befintliga och då kommer de ha utgång mot vägen.
  Det andra området B2 har ni ju redan föreslagit att ev. förlänga. Även där anser vi det möjligt att lägga sjöbodar rygg mot rygg mot de befintliga. Alternativt göra en ny rad med sjöbodar framför eller bakom de befintliga
  Inget av dessa förslag kommer att störa utsikten för de hus, som ligger närmast och heller inte störa utsikten mot strandlinjen. Det skulle bli fult att se en mängd sjöbodar sticka upp högt och inte se vattnet och de båtar, som går förbi. Det gäller även, när man kommer från Hjuvikshållet, att det är trevligare att se hus och båtar än sjöbodar, som bildar en vägg mellan hav och ö.
  Sjöbodar på väg ut mot Smedmansholmen verkar inte störa utsikten, fast för dem som har båtar upplagda där, kan det kanske bli problem.

   

  Område C – vid viken nära hus nr 1, där Lennart Onsholm bor – får ju samma problem med utsikten som störs om man lägger sjöbodar mitt emot de befintliga. Där kanske är möjligt att förlänga den rad som finns.

  Sture och Eva

  Hus 26

  #1467

  Kommentarer till Stures och Evas synpunkter:
  Område B ( nära båtklubben ): Av alla de dokumenterade sjöbodslägena behövs endast ett mindre antal för att täcka behovet ( 7 st intresserade som förstaval ) och de som av olika skäl är mindre lämpliga kan strykas. Jag använder nedan beteckningar ( B1, B2 ,…. ) från fil ”13-09-09-Område-B-översikt-och-kommentarer-.pdf” på hemsidan.

  B2 och B3 : Sjöbodar på och vid berget nära båtklubbens brygga har vi valt bort och markerat som inaktuella, då de stör både från stugor och väg.

  B5 : Sjöbodar 2-3 st rygg mot rygg mot de gamla nära Ungers och med dörrar mot vägen. Ni nämner detta som möjlig sjöbodsplacering och kanske var det fel att sätta ”inaktuell” på detta alternativ? Placering här stör nog inte från varken vägen eller sett från någons stuga. Vår tvekan gällde om de uppfyller kravet på sjönära läge.

  Område E ( ”Körsbärsviken”, på vägen mot Smedmansholmen ) :
  E1 , E2 : De yttre placeringarna behöver inte utnyttjas och har markerats inaktuella. Båtuppläggningen ligger längre ut och störs ej.

  Område D ( Solviken, nära Lennarts O:s stuga ) :
  Jag var ute på ön för en dryg vecka sedan och tittade på område D ( nära Lennart Onsholm ). Jag kan ta fram ett sådant förslag där den befintliga sjöbodslängan förlängs, så som ni föreslår ( om ingen redan gjort detta i helgen ). Där finns även ett intressant sjöbodsläge ett 10-tal meter längre ut där 3-4 bodar delvis kan skjutas in i en ficka i berget.

  Allmänt så delar jag er uppfattning att det är viktigt att vi bevarar öns skönhet, då man tar en promenad på vägen runt ön eller då man tar gäster till sin stuga. Ön är ju en fantastiskt vacker oas, men detta kan ju försämras om vi bygger sjöbodslängor, som ”bildar en vägg mellan hav och ö”, så som ni påpekar.

  vänliga hälsningar
  Ove

  PS
  Bra om fler granskar och ger ris / ros till olika sjöbodsplaceringar eller ger oss nya ideer om bättre alternativ.
  Kommentera gärna alternativen B4 – B9, som är av helt olika karaktär för både byggare och för öns allmänna utseende, så rätt val görs, då vi väljer bort alternativ.

  #1477

  maew00
  Medlem

   

  En farlig regeländring om enskilda sjöbodar tillåts .

  Har nu gått igenom ert matrial och blev väldigt  förvånad att Maria och Pecka vill ha en egen sjöbod brevid sitt hus och som jag ser det så kommer det att påverka min utsikt. Sjöbodar har ju alltid byggs tidigare i  grupp och jag tycker det  är märkligt att släppa loss enskilda sjöbodar .Det är farligt att  släppa på denna regel. Med tanke på karaktären på ön så är det mycket vackrare att samla sjöbodarna på de platser som vi redan har. Det är mina synpunkter gällande B 8 .

  MVH

  Marie-Louise Ewerstrand

  Hus nr 88

   

  #1478

  maew00
  Medlem

  Eva och Sture har samma åsikter gällande sjöbodsplaceringarna som vår min familj har .

  B4 är inte bra det är bättre att samla alla på berget och göra något snyggt av det hela.

  B4 Det kommer att bli  som en stor vägg och förstöra  området.

  Dalens alternativ var ju bra mot berget .Om det nu går att genomföra.Det såg snyggt ut.

  Först dra ned alla träd i dalen för att alla ska få utsikt och sedan sätta upp sjöbodar som förstör utsikten det var ju inte en bra lösning.

  Vi  ska ju lämna in våra åsikter för att få en bra lösning för oss alla som bor på ön.

  Jag kan tillägga när jag såg bilderna från mitt hus så brukar varken min syren eller äppleträd vara så högt som det är nu.Har inte hunnit att klippa ned detta i år.

  Även träden bakom mitt hus har växt upp alldeles för mycket men detta får vi göra nästa år på någon arbetsdag så att alla blir nöjda som bor bakom mig.

  MVH

  Marie-Louise

  hus nr 88

   

  #1479

  hus21
  Medlem

  D3   i anslutning till befintliga sjöbodar ser ut att bli det bästa alternativet för oss som bor i dalen, vi har ju  redan  en begränsad utsikt

   

  Ros-Marie

  Hus 21

  #1480

  maew00
  Medlem

  Hur har ni tänkt er att förankra med Varholmsborna .När får vi reda på de tänkta placeringarna ?Ska man redan ansöka om bygglov innan alla får ta del av placeringarna ?Det är ju inte många synpunkter som har kommit in här.Hur ska man tolka detta? Jag hoppas nu en del har mailat till sjöbodsgruppen och att ni tar till er det varholmsborna skriver till er.Lycka till och använd matrialet väl .Tänk före inte efter för då blir det fel.

  Hus 88  Marie-Louise Ewerstrand

  #1487

  Jag håller helt med Ros-Marie om sjöbodarna i Solviken.

  En förlängning av sjöbodsraden bortanför bastun kan bli en lyckad lösning.

  Hus 20 Carin Bengtsson

  #1773

  Liberata
  Medlem

  To remove

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.